SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEBAİH

<< 3165 >>

DEVAM: 1- AKİKA BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حدّثنا شُعَيْبُ بْنُ إِسْحَاقَ. حدّثنا سَعِيدُ بْنُ أَبِي عَرُوَبَةَ، عَنْ قَتَادَةَ، عَنِ الْحَسَنِ، عَنْ سَمُرَةَ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم،  قَالَ ((كُلُّ غُلاَمٍ مُرْتَهَنٌ بِعَقِيقَتِهِ. تُذْبَحُ عَنْهُ يَوْمَ السَّابِعِ، وَيُحْلَقُ رَأْسُهُ، وَيُسَمَّى)).

 

Semure (bin Cündüb) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «(Doğan) her bebek akikasına karşılık rehindedir. Doğumunun yedinci günü onun adına akikası boğazlanır, »

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi . Tirmizi, Ebü Davüd, Nesai ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

çocuğun akikasına karşılık rehinde olması buyruğu çeşitli şekillerde yorumlanmıştır: Bir yoruma göre, akikası kesilmeyen çocuk, akikası kesilen çocuğa nisbeter) neş-u nema bulmaz, gelişmez.

 

Diğer bir yoruma göre bundan maksadı akika kurbanının çocuk için gerekli olmasıdır. Yani çocuk, akikası kesilmedikçe rehinde tutulan şey gibidir. Tam manasıyla ondan yararlanılmaz. Ancak akikası kesildiği zaman tam manasıyla yararlı bir çocuk olur. Çünkü çocuk, Allah'ın bir nimetidir. Diğer nimetlerde olduğu gibi şükür edildiği takdirdetamamianır. Çocuk nimetine şükür etmek ise, onun akikasını kesmekle gerçekleşir.

 

Bir başka yoruma göre bu cümlede geçen "Akika" sözcüğü ile çocuğun saçı kasdedilmiştir. Yani doğan çocuk, saçı dolayısıyla rehinde olan şey gibidir. Ancak tıraş edilmekle bu halden kurtulur.

 

Ahmed bin Hanbel bu cümleden maksad şudur, der: Yani doğan bebek için akika kurbanı verilmediği takdirde, çocuk iken ölürse babası ve anası için şefaatçı olmaz.

Tekmile'de yukarıdaki yorumlar yanında başka yorumlar da beyan edilmektedir. Ben bu kadarını açİklamakla yetiniyorum.

 

HADİSTEN ÇIKAN HÜKÜMLER

 

1. Çocuğun doğumunun yedinci günü onun adına akika kurbanı kesmek sünnettir. Bu kurban, Hanefi, Şafii ve Hanbeli mezhebIerine göre çocuğun doğdUğu günden it!baren kesilebilir. MaIiki mezhebine göre ise doğum gününden bir gün sonra kesilebilir.

Kurban kesmek için en faziletli gün ise doğumun yedinCi günüdür.

 

2. çocuğun doğumunun yedinci günü başı tıraş edilmelidir. Bu tıraş müstehabtır .. Alimler bu noktada ittifak halindedir.

 

3. Doğumun yedinci günü kurban kesilirse, aynı günü çocuğa isim verilir. Şayet kurban kesilmeyecekse doğum günü isim verilir. Yani yedinci gün beklenmez. Hatta Beyhaki; çocuğa dOğduğu gün isim vermeye dair hadisler ona yedinci gün isim vermeye dair hadislerden daha sıhhathdır, der .